Language: da

Valuta : kr

Økologisk kaffeproduktion i Peru i dag

De peruvianske kaffebønder er ikke blot eksperter i at dyrke økologiske afgrøder, de er også dedikerede til at bibeholde biodiversiteten, undgå skovrydning og derved skåne miljøet.  

Mængden af kaffe produceret i Peru udgør måske ikke den største på verdensplan, men Peru er helt klart et af de lande hvor kvalitet og miljøet betyder rigtig meget. Kaffebønderne har i gennemsnit 2-3 hektarer at gøre godt med, hvor de planter både kaffeplanter og de såkaldte ”skyggetræer” og buske. Benyttelse af skyggetræerne betyder simpelthen, at man mindsker behovet for skovrydning, da man planter afgrøderne i et naturligt skyggeområde. Træerne giver også bønderne forskellige typer af frugter, som de kan tørrer eller lave til juice eller marmelade. Disse økologiske kaffebønder opdyrker heller ikke mere end 2-3 hektarer per plantage, hvilket betyder at det ikke tærer på jorden på samme måde som et større landbrug ville have gjort. 

Bønderne benytter lignende metoder som deres forfædre, nemlig at dyrke deres afgrøder på terrasser og bruger derved landskabet som det har været brugt siden inkaernes tid. Kaffebønderne er gode til at genbruge alt fra frugtkød, blade og stilk, som bruges til kompost, til det vand, som bruges til at rense bønnerne. Dette, sammen med de mange andre faktorer som ingen brug af pesticider eller tilsætningsstoffer, giver kaffeproducenten lov til at kalde sin kaffe ”organic shade-grown coffee”, altså økologisk kaffe groet i skyggen. 

Kort om økologisk kaffeproduktion:

 At være kvalificeret til Perus økologiske varemærke kræver, at producenten har et bæredygtigt landbrugssystem, som producerer kaffe i harmoni med naturen, som støtter biodiversitet, og som forstærker jordens tilstand.

  • Kaffen skal være produceret uden brug af pesticider, sprøjtemidler eller andre tilsætningsstoffer.
  • Kaffeproduktionen skal benytte sig af kompostering og genbrug af bl.a. vand.
  • Økologisk kaffeproduktion viser sig både at mindske omkostninger samt øge den sociale ansvarlighed.
  • Ved at plante og gro kaffen i skyggen mindsker man også skovrydning.
  • Selvom udbyttet for en økologisk kaffeproducent er mindre er kvaliteten meget bedre.
  • Kvaliteten gør at kaffebønderne kan få en højere pris for deres produkter og derved øge deres indkomst.